UrbanSpace 500

UrbanSpace 500

Партнери: БФ «Тепле Місто», Druzi cafe 

Тривалість: 2016 – 2019 роки

Контакт: office@insha-osvita.org

UrbanSpace 500 — це проєкт, що поєднав у собі соціальне підприємство, громадський ресторан, фонд для міських проєктів, спільноту соціальних інвесторів та майданчик для зустрічі різних людей та ідей. Це інновативний проєкт на перетині розвитку спільноти, громадянського активізму та соціально відповідального бізнесу. Його мета — об’єднати 500 соціальних інвесторів та 80% доходу ресторану реінвестувати в міські (в тому числі освітні) проєкти.

UrbanSpace 500 — соціальна франшиза від UrbanSpace 100, створена за ідеєю платформи «Тепле місто». Ідею створили в Івано-Франківську на проєкті UrbanSpace 100, де 100 засновників у рівних долях профінансували відкриття громадського ресторану. Ресторан працює та генерує прибуток, що спрямовується на реалізацію некомерційних проєктів з розвитку Івано-Франківська. Рішення про те, які проєкти підтримати, приймають засновники ресторану.  

Протягом 2016 року спільно з партнерами ми розробляли модель UrbanSpace 500, готували юридичну основу, а також готували початок краудфандингової кампанії з пошуку соціальних інвесторів. Офіційний публічний старт проєкту та кампанії відбувся 15 березня 2017 року. А  18 грудня 2018 відбулося відкриття ресторану.  У процесі кампанії ми знайшли 500 людей, які готові вкласти 1000 доларів в спільну справу, забезпечували адміністрування цього процесу, а також комунікацію між співзасновницями та співзасновниками.

Нашими цілями у цьому проєкті були:

  • створення фізичного майданчика для консолідації проактивного кластера міста;
  • створення прозорого цільового фонду, призначеного для фінансування соціальних проєктів та стартапів, спрямованих на розвиток міста;
  • об’єднання 500 людей, готових інвестувати у проєкт та розподіляти кошти на фінансування інших ініціатив.

Наші партнери із платформи «Тепле місто» передали досвід реалізації власного проєкту та апробували модель соціальної франшизи. Безперебійну роботу громадського ресторану та менеджмент забезпечили «DRUZI Cafe & Bar». Саме вони забезпечували та несли відповідальність за ресторану складову. Також «DRUZI Cafe & Bar» займалися розробкою концепції ресторану, її реалізацією та подальшим управлінням з 2017 до 2019 року.    

Інша Освіта несла інституційну відповідальність за соціальну складову проєкту з березня 2017 до березня 2019 року. Після цього відповідальність за проєкт та його діяльність взяла спільнота 500 співзасновників та співзасновниць, які займаються управлінням та прийняттям рішень.