Сила тут / Be Strong

Сила тут / Be Strong

Фінансування: Європейська Комісія

Партнери: Дніпровський фаховий мистецько-художній коледж, супроводжуємо практики студентів спеціальності, Український культурний фонд

Тривалість: грудень 2021 року — ще триває

Бюджет: 492623,99 EUR

Координаторка: Ольга Дятел 

Контакт: office@insha-osvita.org 

Проєкт «Сила тут: Стала багатоцентрова екосистема культури» (Be strong: A sustainable multi-center ecosystem for culture in Ukraine) має на меті посилити спроможність локальних культурних гравців та горизонтальні зв’язки між ними, а ще — дещо збалансувати українську культурну систему в напрямку багатоцентровості та поліфонії голосів. Ми хотіли б, щоб в робочих підходах культурних менеджерів та організацій було менше патерналізму та більше суб’єктності, менше авторитетного та більше недирективного, менше очікування на зовнішні ресурси та більше самозарадності.

Таким був план. Реалізація проєкту почалась в грудні 2021 року. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну початковий план проєкту було частково змінено, проте його фокусом залишилось посилення горизонтальні зв’язки для сприяння стійкості культурних інституцій та діячів, в тому числі враховуючи кризові потреби.

Цілі та напрями проєкту:  

Підтримка збереження культурної спадщини в областях, які постраждали від воєнних дій. Підтримка онлайн-документування та архівування культурної спадщини та творів мистецтва.

Підтримували запуск Музейного кризового центру та його роботу протягом першого року функціонування. Музейний кризовий центр підтримує музейних працівників для розв’язання кризових питань: придбання ліків, збереження пам’яток, евакуації тощо.   

Екстрена допомога діячам та діячкам культури, їх родинам та організаціям. Підвищення стійкості культурних установ та окремих культурних менеджерів і працівників.

Займались придбанням предметів першої необхідності, послуг транспортування та евакуації. Надавали фінансову підтримку в березні 2022 року митцям та мисткиням, які втратили джерела надходжень.

Підтримка діяльності митців, створення умов для роботи в Україні та підтримка презентації українського мистецтва за кордоном.

Організовуємо резиденції у відносно безпечному просторі. До прикладу, в березні — травні 2022 року резиденція «Робоча кімната» в просторі Хата-Майстерня. У квітні-травні ми підтримали групу перформативних митців з лабораторії Opera aperta в реалізації першої презентації за кордоном. Про це можна подивитись відеосюжет від Суспільного

Підтримка  дослідження та аналізу локального культурного контексту, як елемента, якого бракує в екосистемі.

Запустили медіа та архів про локальну культуру Івано-Франківська та області: https://postimpreza.org/ 

Підтримка сталого розвитку неурядових організацій, посилення горизонтальних зв’язків, підтримка організацій у реалізації ініціатив у сфері культури та освіти.

Ми розробляємо мапу компетенції для менеджерів та менеджерок культури. Запрошуємо гостьових лекторів в Дніпровський фаховий мистецько-художній коледж, супроводжуємо практики студентів спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності». Створюємо платформи для синхронізації та обміну для представників та представниць організацій сфери освіти та культури. До прикладу форум «UkraineLab: які організації ефективні в умовах війни», що відбувся в червні 2022 року. Нотатки форуму від Медіа великих історій. Проводимо екстрені консультації для працівників та працівниць культури й мистецтв.

Реалізація проєкту ще триває, за новинами слідкуйте на сайті або на нашій сторінці в Facebook