ВІЛЬНО/VILNO

ВІЛЬНО/VILNO

Фінансування: Robert Bosch Stiftung
Партнери: Robert Bosch Stiftung
Тривалість: вересень — грудень 2024
Бюджет:  35 000 євро
Координатор_и: Альона Каравай, Богдан Бунчак, Юлія Аленіна, Юлія Непик
Контакт: Vilno@insha-osvita.org

ВІЛЬНО/VILNO — програма Іншої Освіти, спрямована на підтримку, відновлення та адаптацію до цивільного життя ветеранок та ветеранів російсько-української війни, які до служби працювали у культурному та освітньому секторах. Місією ВІЛЬНО/VILNO є допомогти адаптуватись та повернутись в професію ветеранкам/ам з культурної та освітньої сфер (мисткиням та митцям, вчитель_кам, культурним менеджер_ками та керівницям та керівникам освітніх проєктів та організацій), а також створити масштабовану модель реінтеграційної програми, яка може працювати для інших професійних груп.

Від початку повномасштабного вторгнення багато художни_ць, перфомер_ок, письменни_ць, перекладач_ок, викладач_ок та представни_ць інших мистецьких та освітніх професій приєднались до війська. З серпня 2023 року команда Іншої Освіти почала думати про програму для наших колег з цих секторів, яка б допомагала їх професійній реінтеграції вже після служби у війську. Був обраний фокус саме на ці сектори, оскільки ми працюємо з мистецтвом та освітою понад 15 років, самі є частиною цих спільнот, (краще) розуміємо потреби та маємо доступ до професійних можливостей в цих сферах. Разом з тим, реінтеграційні програми для ветеранок та ветеранів з вужчим професійним фокусом мають існувати й для інших груп – тож, з самого початку ми підходили до ВІЛЬНО/VILNO як до масштабованої моделі, яка може та має розширюватись та передаватись в інші сектори.

В червні 2024 року до розробки програми долучився Богдан Бунчак – художник, доброволець та військовий звільнений зі служби після поранення, який надав програмі ім’я та провів підготовче дослідження – серію розмов (глибинних інтерв’ю) з ветеранками та ветеранами. 

Повертаючись до цивільного життя більшість з ветеранок та ветеранів відчувають розгубленість, нерозуміння з боку людей, дезорієнтацію в середовищі, невпевненість у власній кваліфікації та здатності адаптуватися до цивільного життя. З боку держави існує система медичного відновлення та алгоритм разової фінансової підтримки ветеран_ок у випадку звільнення за станом здоров’я, проте можливість отримати цю допомогу дуже забюрократизована, ветеранки та ветерани зіштовхуються зі стигматизацією з боку представників органів державної влади. Громадський сектор запускає програми підтримки для їхнього ментального відновлення. Стратегії реінтеграції ветеранок та ветеранів зараз знаходяться в стадії розробки та обговорення — зокрема, цим займається Мінветеранів. Проте системного підходу до питання реінтеграції як ветеренок та ветеранів, та й загальної адаптації мистецької та освітньої роботи до реалій (ре)травматизованого суспільства наразі немає.

В межах першого раунду програми ВІЛЬНО/VILNO з вересня 2024 по грудень 2025 буде реалізовано:

  • Стипендію для 10 ветеранок та ветеранів;
  • Психологічну та/або юридичну допомогу (спільно з партнерами);
  • Спільні зустрічі для ветеранок та ветеранів з колегами з цивільного кола для підтримки у реінтеграції.

Програма ВІЛЬНО/VILNO реалізовується за підтримки Robert Bosch Stiftung.