UkraineLab

UkraineLab

Партнери: MitOst e.V.

Тривалість: 2015–2022 роки

Контакт: office@insha-osvita.org

UkraineLab — це міждисциплінарна платформа для ефективного мережування та міжсекторного співробітництва для активістів, активісток та громадських організацій. Платформа стала місцем, де народжувалися інновації, які сприяють розвитку неформальної освіти та культурних практик. Програма була заснована у 2014 році та фокусувалася на створенні візій майбутнього України та осмисленні нової ролі громадянського суспільства та культури.

Вона складалась із кількох елементів:

Перший — форуми, які збирали професіоналів та професіоналок із різних сфер для синхронізації та синтезування їхніх досвідів у практичні підходи.

Другий — програми мобільностей, які дали змогу здійснювати робочі зустрічі між представниками організацій із різних куточків України.

І третій — віртуальна та фізична мережа UkraineLab як простір, де народжуються візії та інновації.

Також компонентами програми стали тренінги зі стратегічного менеджменту та розроблення стратегій (Тернопіль) та тренінг «Менеджмент партнерств та зацікавлених сторін» (Одеса). Їх було проведено з метою дослідження природи посилюючих партнерств, вивчення моделей менеджменту зацікавлених сторін та форм коаліцій.

Упродовж 2015–2017 років у межах програми було проведено форуми в містах України та в Берліні. Зокрема, у 2015 році пройшов форум «Ukraine Lab: Міждисциплінарні підходи для громадянського суспільства та культури» в партнерстві з платформою ІЗОЛЯЦІЯ. Його метою стало обговорення міждисциплінарних підходів та міжсекторальної співпраці в кризові та посткризові часи. Того ж року під час форуму «UkraineLab: Візії для побудови миру й нова роль громадянського суспільства й культури» в Івано-Франківську працювали над візіями розвитку громадянського суспільства й культури в Україні та дискутували про освітні реформи й підтримку неформальної освіти. У 2016 році відбувся «UkraineLab: Розвиток громад та локальні ініціативи в (пост)кризових регіонах» у Краматорську та Слов’янську, де обговорили механізми ефективної регіональної освітньої політики, інтеграцію внутрішньо переміщених людей та культурні практики для (пост)конфліктних регіонів.

В Івано-Франківську у 2017 році провели форум «Місця впливу: Холістичний та екосистемний підходи» для того, щоб на практиці дослідити концепції місць впливу, інноваційних екосистем та потенціалу ревіталізаційних проєктів для міст України. У межах форуму розглядали суміш теорії «третіх місць», екосистемного підходу, системної теорії, організаційних моделей (бірюзові організації чи холакратія) та свіжих ідей з урбаністики та архітектури. Окрім теоретичного блоку, учасники та учасниці розглядали реальні приклади місць впливу та деталі, на які варто звертати увагу під час напрацювання їхньої концепції та дизайну.

У квітні 2017 року в Херсоні відбулася «Лабораторія сталості для громадських ініціатив та культури», яка мала на меті обговорити сталість організацій та виклики, з якими вони стикаються: високий ризик вигорання в роботі з громадським сектором, важливість генерування прибутку та адаптації до актуальних проблем. Першою спікеркою «Лабораторії» стала Катерина Гандзюк, а його відкриття відбулось у міській раді Херсону. У межах форуму представники 80 організацій громадянського суспільства та культури працювали над тим, як зробити свою діяльність більш сталою та стійкою в довготривалій перспективі. Під час «Лабораторії» була змога експериментувати з форматами організації простору: від Херсонської обласної бібліотеки до open air форматів.

Форум «UkraineLab: поліфонія активізму та дослідження європейськості» в Берліні зібрав орієнтовно 200 учасників та учасниць з 11 різних країн. У межах форуму підіймали теми нових підходів до формальної та неформальної освіти, ефективних інструментів для діалогу на тлі вимушеної міграції та розмаїття в політичних відносинах України з Євросоюзом. Він поєднав різні формати: ярмарок організацій, робочі групи, практичні майстер-класи дискусії.

У 2019 році було зібрано досвід та результати форумів UkraineLab та представлено це в публікації «Форум для людей». У ній було зібрано теоретичні підходи та практичні інструменти, які можна використовувати в організації форумів як місць зустрічі людей та сенсів. Це своєрідне резюме досвіду та спостережень Іншої Освіти за тим, як працювати з великими групами та моделями й підходами, які відповідають нашій робочій культурі та цінностям. Згодом, на її основі було випущено відеокурс.