«Culture Helps / Культура допомагає»: новини та можливості від учасників та учасниць

«Culture Helps / Культура допомагає»: новини та можливості від учасників та учасниць

Ті, хто отримали гранти на проєкти в межах «Culture Helps / Культура допомагає», вже реалізовують свої ідеї.

Нагадуємо, що ця програма підтримує проєкти українських та європейських організацій, що інтегрують у нові спільноти людей, які були вимушені переїхати у безпечніші регіони або за кордон — при чому роблять це за допомогою культурних та мистецьких практик. У червні 2023 року 22 організації (16 українських та 6 з країн Креативної Європи) отримали гранти на реалізацію своїх воркшопів, фестивалів, освітніх та арт терапевтичних проєктів тощо. Ділимось їхніми досягненнями: 

ГО «Інститут міської культури» на базі креативного КЛАСтеру Na пошті реалізовує проєкт «Тернопільський тимчасовий театр». Люди, які (тимчасово) переїхали до Тернополя, беруть участь у майстеркласах з акторської майстерності, діляться своїми історіями, страхами та мріями. Їхні історії ляжуть в основу п’єси «Без назви», прем’єра якої запланована на 7 жовтня.

Організація «Джерело підтримки» у Дніпрі провела серію подій з інтеграції людей у місцеву громаду: екскурсії, кіноперегляди, концерти, квести та арттерапія для дітей. 

Луганська обласна універсальна наукова бібліотека реалізовує проєкт «Мандрівний культурний шелтер Луганщини», що складається з антилекцій з української літератури, дискусій, фотовиставок, квартирників та дитячих творчих майстерень у різних містах України. Вже навідались у Черкаси та Дніпро.

ГО «Коло Мамая» у співпраці з Музеєм історії міста Кам’янське створили проєкт «Літня школа гідів «Історія навколо нас». За допомогою екскурсій та воркшопів учасниці та учасники досліджують новий історико-культурний простір й створюють власні стартапи з промоцією історичного минулого краю.

ГО «PostBellum-Україна» записали серію інтерв’ю з тими, хто був вимушений покинути Донецьку, Луганську область та Крим через війну та переїхати у Львів у 2014-15 роках. 

ГO «Народний Дім Глибоччини» знайомлять людей, що тимчасово проживають у селищі Глибока, з традиційними промислами Буковини.  Так само як і Чигиринська обласна благодійна організація «Фонд розвитку Чигиринщини», що проводять серію просвітницьких заходів на теми історії та культурної спадщини Чигиринщини для усіх бажаючих — там і екскурсії, і розпис по дереву, і майстер-класи з витинанки.

Запорізький обласний центр молоді реалізовує мистецький проєкт «The united by Art». Вже провели три експозиції: харківського художника Маграна Тати, фотографа Дмитра Соловйова про український модернізм та художниць Вікторії та Ольги Коренєвої, Олени Білай та Рузанни Бондаренко про абстрактне мистецтво. Останню можна відвідати до 27 вересня! 

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека створила простір, де можна безплатно отримати фахову психологічну консультацію від спеціалістів-психологів та арттерапію. Планується серія мистецьких майстер-класів і психотерапевтичних занять для дітей і дорослих. 

Анімаційна студія «ІМАГО» провела майстер-класи з анімації для підлітків зі створення власних героїв мультфільмів. Зовсім скоро презентують фільм, який створили разом з учасницями та учасниками майстер-класу. А ГО «Культурні Географії» спільно з дизайнером та ілюстратором Євгеном Величевим провели воркшопи з дизайну одягу для українських дітей у Варшаві. 

Також у польському містечку Познань організація «Logos Polska» інтегрує українських дітей у нову громаду через майстер-класи, екскурсії, тренінги та арттерапію. Долучитись і слідкувати тут.

ГO «Спільна справа» пропонує доєднатися до проєкту «Жидичинські активні вихідні» 23-24 вересня. Він створений для людей, що тимчасово проживають у селі Жидичин, Волинської області. У програмі екскурсія монастирем, візит на лавандову ферму, квести, дегустація місцевої, кухні та  майстер-класи.

ГО «Фонд культурної спадщини «Оберіг» реалізовує проєкт «Яскраве дитинство» в Збаражі Тернопільської області. Для дітей проводяться тематичні екскурсії, майстер-класи з живопису, плетіння та гончарства, а також зустрічі з психологом.

ГО «Агенція «Креативна Сумщина» провела триденне навчання працівниць і працівників закладів культури Сумщини з використання методів арттерапії для інтеграції людей, що вимушено переїхали у новий регіон. А у Києві благодійний фонд «Заново» провів дитячий мініфестиваль культури та мистецтва «Ми вдома». Були майстер-класи з малювання маслом, виготовлення свічок, створення ляльки-мотанки та вистава лялькового театру, де дітям в ігровій формі розповіли низку фактів з української історії.

Слідкувати за актуальними можливостями можна на нашій сторінці у фейсбук.

Фото Дениса Черв’яка з проєкту «Мандрівний культурний шелтер Луганщини», який реалізовує Луганська ОУН_Б.

___

«Culture Helps / Культура допомагає» – це проєкт, що співфінансується Європейським Союзом у межах спеціального конкурсу пропозицій для підтримки українських переміщених осіб та українського культурного та креативного секторів. Проєкт реалізовується Інша Освіта (UA) та zusa (DE).