«Culture Helps / Культура допомагає»: підтримка ментального здоров’я та робота з постраждалими від повномаштабної війни спільнотами через культуру

«Culture Helps / Культура допомагає»: підтримка ментального здоров’я та робота з постраждалими від повномаштабної війни спільнотами через культуру

Однією з основних цілей проєкту «Culture Helps / Культура допомагає» є підтримка ментального здоров’я культурних менеджерок та менеджерів, які працюють з інтеграцією людей, що були вимушені переїхати в безпечніші регіони України чи за кордон через повномасштабну війну.

У межах програми з підтримки ментального здоров’я протягом 2023-2025 реалізовуємо:

  • 200 індивідуальних грантів до €1.000 для професіоналок і професіоналів у сфері культури, що працюють переважно на волонтерських засадах із людьми, які були вимушені переїхати через війну.

Гранти спрямовуються на підтримку ментального здоров’я та благополуччя працівниць і працівників культурного та креативного секторів в Україні та країнах Креативної Європи. Вже проведено чотири конкурси індивідуальних грантів та підтримано 101 культурну менеджерку і менеджера, що отримали фінансову підтримку на оплату психотерапевтичних сесій, ретрит-поїздки в оздоровчі санаторії тощо.

  • Програму вебінарів, що була розроблена партнерами програми, психологічною агенцією Псікультура. Вебінари покликані нормалізувати сприйняття піклування про психічне здоров’я, а також дати дієві інструменти для самопідтримки.

В березні-квітні, липні та вереснні 2024 було проведено 12 онлайн-зустрічей, за результатами яких опубліковано  конспекти вебінарів та воркбуки з практичними завданнями для учасниць та учасників, а також всіх, хто потребує психічної допомоги та має можливість працювати над цим самостійно:

  1. «Як дбати про своє психічне здоров’я: базові поняття й навички» про те, що важливо знати про психічне здоров’я, «червоні прапорці» вашого стану, прості й важливі речі, що можуть зарадити вже сьогодні. Воркбук та конспект зустрічі доступні за посиланнями.
  2. «Мати опору в собі: як вчитися самопідтримки поряд з викликами життя»про те, що і навіщо нам транслюють неприємні почуття, як впізнати внутрішнього диверсанта, як бути поряд зі складними почуттями й розвивати підтримувальне ставлення до себе. Воркбук та конспект зустрічі.
  3. «Що таке арт терапія та як вона працює» — про цей підхід та його різновиди, про те, що насправді відбувається під час арттерапевтичної сесії, та про те, як підтримати себе в часи війни засобами арттерапії. Воркбук та конспект зустрічі.
  4. «Що варто знати про арттерапію, використовуючи її у своїй роботі» — про можливості арттерапії, як працює наш мозок під час травматичних подій, чому саме мистецтво може допомогти та про виклики в часи війни. Воркбук та конспект зустрічі.
  5. «Як триматися: інструменти самоаналізу та саморегуляції» — про дослідження саморозуміння та саморегуляції, як вони пов’язані між собою та як їх розвинути. Воркбук та конспект зустрічі.
  6. «Сила спільноти: як соціальні зв’язки впливають на психічне здоров‘я» — про те, чим є спільнота для нашого психологічного добробуту та як почуття (не)самотності впливає на нашу стійкість. Воркбук та конспект зустрічі.
  7. «Травматична пам’ять: як біль змінює нас, а ми змінюємо біль» — про природу формування травматичного досвіду, його вплив на нас та нашу можливість впливати на нього. Воркбук та конспект зустрічі.
  8. «Межі та перетини між поняттями прокрастинація, лінь та депресія» — про (не)корисну продуктивність, розуміння прокрастинації та які шляхи можна обрати при депресії. Воркбук та конспект зустрічі.
  9. «Складні слова: як підтримати інших під час втрат та змін» — про спостереження за болем інших, нашу реакцію на нього та пошук ресурсу для підтримки оточуючих в розумінні власних почуттів та потреб. Воркбук та конспект зустрічі.
  10. «Mindfulness: мистецтво присутності у власному житті» — про практики усвідомленості та їх здатність зменшувати рівень стресу, регулювати тривогу та запобігати рецидиву депресії. Воркбук та конспект зустрічі.
  11. «Баланс між плановим та аварійним: як проживати невизначеність і тривогу» — про втому від невизначеності, аварійний стан психіки та пошук балансу між потребою адаптуватись і звичними поглядами на життя і роботу. Воркбук та конспект зустрічі.
  12. «(Не) впасти у відчай: як приймати безсилля та розчарування» — про те, які почуття передують відчаю, як він впливає на наше сприйняття власного досвіду та як зберігати орієнтири в стані безнадії. Воркбук та конспект зустрічі.

 

  • Курс вебінарів щодо ментального здоров’я та життєстійкості для учасниць та учасників програми грантів для проєктів міжнародної співпраці «Culture Helps / Культура допомагає», які працюють з темою інтеграції у нові спільноти та подоланням воєнної травми через культурні проєкти та активності. 

Протягом лютого-квітня 2024 року ми провели курс з 6 вебінарів для підвищення обізнаності представниць та представників культурного та креативного секторів у сфері ментального здоров’я, навчання та обміну практичними навичками та методами самопідтримки під час війни. 

У межах курсу вебінарів говорили про такі теми: 

  1. Стратегії збереження ментального здоров’я та профілактика кризових станів з психологинею Анастасія Медко, про те, як свідомо підходити до розуміння кризових ситуацій та які є техніки саморегуляції у кризових станах. 
  2. Сон і ментальне здоров’я з вченою Ольгою Масловою, про зв’язок між сном і біологічним годинником, протокол здорового сну та рекомендації щодо гігієни сну під час війни.  
  3. Майстерність комунікації з тренеркою кризових комунікацій Валерією Польською, про важливість вміння слухати та вміння говорити, чому  виникають конфлікти і як їх легко вирішувати.
  4. Work-life balance / war-life balance з психологинею Мариною Діденко, про те, як вміти балансувати під час війни та знаходити у собі ресурс для посттравматичного зростання. 
  5. Депресія та стратегії коупінгу з психологом і психотерапевтом Володимиром Станчишином, про емоційні гойдалки війни і як на них реагувати.
  6. Життєстійкість і безпечний простір з експерткою з позитивної психології Ларисою Бобровою, про поняття життєстійкості та стресостійкості, та методи перетворення негативних думок на ресурсні.

 

На основі цих вебінарів ми плануємо створити практичний посібник з адаптованими навчальними, фасилітаційними матеріалами для самодопомоги. Протягом наступних кількох місяців вебінари та посібник будуть опубліковані у відкритому доступі.

Якщо ви хочете допомогти нам зробити програму з підтримки ментального здоров’я у культурному секторі ще кращою та ефективнішою, будь ласка, пройдіть невелике опитування про стан вашого ментального здоров’я. Це допоможе нам мати ширшу вибірку та врахувати більше аспектів при плануванні наступних опен колів. Усі дані, а також надана вами інформація залишаться повністю конфіденційною.

«Culture Helps / Культура допомагає» — це проєкт, що співфінансується Європейським Союзом у межах спеціального конкурсу пропозицій для підтримки українських переміщених осіб та українського культурного та креативного секторів. Проєкт реалізовується Інша Освіта (UA) та zusa (DE).